niedziela, 7 kwietnia 2013

Śródziemnomorskie ślimaki drożdżowe, pełne aromatu i słońca

Śródziemnomorskie ślimaki z ciasta drożdżowego na mleku. Pełne aromatycznego kurczaka, ziół, oliwek, suszonych pomidorów i karmelizowanego czosnku, z nutą chilli. Delikatne i pełne smaku, pełne słońca. Lekkie i pyszne, aż trudno się oderwać. Kurczak usmażony na rozmarynie i czosnku, w towarzystwie chilli oraz suszone pomidory z zalewy oliwkowej, zielona pietruszka, świeżutki szczypiorek. Chrupiąca skórka ślimaków skrywa w sobie nadzienie z mocą smaków. 

Farsz:
Śródziemnomorskie ślimaki drożdżowe

1 pierś z kurczaka
szczypta soli
2-3 gałązki rozmarynu
4-5 ząbków czosnku
1 żółte chilli
pęczek natki pietruszki
pęczek świeżego szczypiorku
5 łyżek zielonych oliwek
pomidory suszone z zalewy
1 łyżka tartego parmezanu

Ciasto:
3 łyżki mąki pszennej razowej
125 ml mleka
125 ml wody
szczypta soli
50 g drożdży
szczypta cukru
1 łyżka oliwy
2 szkl mąki pszennej



- Pierś z kurczaka nacieramy solą i układamy na rozgrzaną patelnię, którą wysmarowaliśmy oliwą. Dokładamy gałązki rozmarynu i nieobrane ząbki czosnku oraz połowę chilli (tę z pestkami). Smażymy, aż się zrumieni z obu stron. Wyłączamy gaz, przykrywamy pokrywką, lub folią aluminiową i pozwalamy kurczakowi dojść do formy. 
- Teraz czas na ciasto. Z mąki razowej, drożdży, mleka i wody oraz cukru robimy zaczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę pszenną mieszamy z solą. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie gładkie i z łatwością odejdzie od ręki i miski. W razie konieczności dolewamy mleka lub dosypujemy mąki. Ciast odstawiamy do wyrośnięcia. 
- W tym czasie przygotujemy nadzienie. Pietruszkę siekamy niezbyt drobno, wsypujemy do miski. Dokładamy do niej posiekany szczypiorek, pokrojone w drobną kostkę pomidory suszone i oliwki przekrojone na pół (oczywiście bez pestek). Na koniec dodajemy pokrojonego w drobną kostkę kurczaka i parmezan. Wszystko dokładnie mieszamy. Podlewamy odrobiną oliwy z oliwek.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Placek kroimy na paski szerokości 5 cm. Na środek każdego placka wykładamy farsz i łączymy oba brzegi. Następnie zwijamy rulonik z ślimaka. Końcówkę podkładamy pod ślimaka, aby farsz się nie wysypał. 
- Z przygotowanego ciasta powinny wyjść 4 -5 ślimaków. 
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 C i pieczemy przez 20 minut. Przed włożeniem do piekarnika warto posmarować ślimaki tłuszczem ze smażenia kurczaka lub oliwą z oliwek. 

Można podawać na gorąca, ale po wystygnięciu są równie pyszne.

Smacznego:)

Śródziemnomorskie ślimaki drożdżowe
Śródziemnomorskie ślimaki drożdżowe

Śródziemnomorskie ślimaki drożdżowe


Śródziemnomorskie ślimaki drożdżowe

Śródziemnomorskie ślimaki drożdżowe

1 komentarz: