czwartek, 30 maja 2013

Bułeczki z siemieniem lnianym i suszoną żurawiną

Bardzo proste w wykonaniu, delikatne dzięki wyrabianiu ciasta na mleku i maśle. Chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku. Żurawina nadaje im odrobinę słodyczy, ale z powodzeniem polecam jako słony dodatek do śniadania. 

Bułeczki z siemieniem lnianym i suszoną żurawiną






500 g mąki pszennej
50 g drożdży świeżych
2 szkl mleka
łyżeczka cukru
spora szczypta soli
1/2 szkl siemienia lnianego
50 g suszonej żurawiny











- 1 szklankę mleka podgrzewamy z masłem, ale nie gotujemy (masło musi się rozpuścić). Do podgrzanego mleka dodajemy drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.
- W osobnej misce mieszamy pozostałą mąkę, sól, siemię lniane i żurawinę. Dolewamy do niech wyrośnięty zaczyn i stopniowo pozostałe mleko.
- Wyrabiamy ciasto ręką. Będzie gotowe, gdy odejdzie od miski i ręki, a na jego powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. 
- Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy odrobiną mąki. Z wyrośniętego ciasta lepimy kuleczki i układamy je obok siebie, ale nie ściśle - jeszcze urosną. Kiedy wyłożymy całą blachę odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. 
- Wyrośnięte bułeczki pieczemy w temp 180 C przez około 30 minut. Przed włożeniem ich do piekarnika można je posmarować odrobiną masła i posypać siemieniem lnianym. 

Smacznego:)

Bułeczki z siemieniem lnianym i suszoną żurawiną

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz