środa, 29 maja 2013

Ciasto marchewkowe z rabarbarem

Ciasto marchewkowe z rabarbarem. Wilgotne, delikatne, pełne suszonych owoców, słodkiej młodej marchewki i kwaśnego rabarbaru. Rozpływające się w ustach. Proste w przyrządzeniu i jeszcze prostsze w zjedzeniu:) Świeże nawet przez kilka dni.

Ciasto marchewkowe z rabarbarem


200 g rabarbaru
3 młode marchewki
garść suszonej żurawiny
garść suszonych moreli
garść płatków migdałowych
garść orzechów laskowych
1 i 1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl oleju
4 jajka
1 i 1/2 szkl
cukru brązowego
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru z wanilią
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
olej do wysmarowania formy







 - Rabarbar płuczemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Obrane marchewki ścieramy na drobnych oczkach. 
- Orzechy laskowe siekamy na mniejsze kawałki.
- Do miski wsypujemy mąkę, cukier, płatki migdałowe, orzechy laskowe, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier brązowy u cukier z wanilią. Dokładnie wszystko mieszamy. 
- Kolejno dokładamy pokrojone morele i żurawinę, wbijamy wszystkie jajka, wlewamy olej. Dokładamy marchewkę i rabarbar. Wszystko mieszamy tak długo, aż składniki się połączą. 
- Formę keksową smarujemy tłuszczem i opruszamy mąką lub bułką tartą. Wlewamy ciasto.
- Pieczemy w temp 180 C przez około 1 godzinę (do suchego patyczka).
- Po wyjęciu z piekarnika ciasto można polać roztopioną gorzką czekoladą z odrobiną mleka, ale nie jest to konieczne. 

Smacznego:)

Ciasto marchewkowe z rabarbarem


2 komentarze:

  1. Oj, czuje, ze by mi smakowalo!

    OdpowiedzUsuń
  2. genialne!:) i wygląda na bardzo wilgotne, a takie lubię najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń