środa, 8 maja 2013

Ciacho to mojito

Ciacho pro prostu mojito, choć wcale nie takie po prostu. Po pierwsze to mamy biszkopt nasączony ponczem z limonki, cukru pudru i białego rumu. Następnie pastę z białej czekolady z miętową nutą. Kolejno, puszysty krem z serka i kremówki o dość intensywnym limonkowym smaku. To wszystko wieńczy ostatnia warstwa biszkoptu i galaretka mojito firmy Winiary:) 
Ciasto jest delikatne, smakuje jak prawdziwe mojito, gorąco polecam... ja i wszyscy, którzy już zjedli całą blachę. 


Biszkopt:
6 jajek
Ciacho to mojito
12 łyżek cukru
12 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Poncz:
4 łyżki cukru pudru
sok z dwóch limonek
50 ml białego rumu (opcjonalnie wódki)

Masa z białej czekolady
100 g miętusów
1 łyżka cukru pudru
100 g białej czekolady
kilka łyżek śmietanki kremówki
kilka łyżek mleka

Krem limonkowy:
150 ml śmietanki kremówki
500 g serka potrójnie mielonego
2 łyżki cukru pudru
skórka z dwóch limonek
1 łyżka soku z limonki

2 galaretki mojito

do dekoracji kilka plasterków limonki i kilka listków świeżej mięty

Biszkopt:
- Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Kiedy białka połączą się z cukrem sukcesywnie dodajemy żółtka. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Piekarnik nagrzewamy do 170 C i pieczemy biszkopt przez około 30 minut (bez termoobiegu, do suchego patyczka).  Wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia, a następnie przecinamy na dwie warstwy.

Poncz:
- Limonki dokładnie myjemy. Ścieramy z nich skórkę, ale bez białej błony. Rolujemy je i wyciskamy sok. Dodajemy do niego cukier puder i rum. Wszystko dokładnie mieszamy i nakładamy pędzelkiem na pierwszą warstwę biszkoptu.

Masa z białej czekolady:
- Do rondelka wlewamy kilka łyżek mleka i kilka łyżek śmietanki, a następnie wsypujemy miętusy. Gotujemy na małym ogniu do momentu, w którym cukierki się rozpuszczą. W razie potrzeby można uzupełnić płyn odrobiną mleka. Kiedy cukierki się rozpuszczą zdejmujemy z ognia masę i dodajemy połamaną białą czekoladę. Mieszamy wszystko, aż czekolada się rozpuści. Tak przygotowaną masę wylewamy na pierwszą warstwę biszkoptu nasączonego ponczem.

Krem limonkowy:
- Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie dodajemy stopniowo cały serek i startą skórkę z limonki i 1 łyżkę soku. Wszystko mieszamy na jednolitą masę i wykładamy na warstwę z białej czekolady i mięty.

Całość przykrywamy drugą warstwą biszkoptu.

We wrzącej wodzie dokładnie rozpuszczamy galaretki. Zostawiamy do ostygnięcia i lekkiego stężenia. Kiedy galaretka osiągnie taki stan, wylewamy ją na sam wierzch ciasta. Blaszkę wkładamy na całą noc do lodówki.

Po wyjęciu i pokrojeniu można kawałki ciasta udekorować cieniutko pokrojoną limonką i świeżymi listka mięty.

Smacznego:)

Ciacho to mojito

Ciacho to mojito



6 komentarzy:

  1. Jak smakują tak jak wyglądają to wow .... danie hit :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak:) Idealnie się sprawdziło w dzisiejsze 30 stopni w cieniu:)

      Usuń