sobota, 11 maja 2013

Kruche ciasto z rabarbarem i pianką

Niech tradycji stanie się zadość, czyli ciasto z rabarbarem. Cudownie maślany półkruchy spód, owoce rabarbaru w brązowym cukrze i soku malinowym oraz delikatna piana z białek. Oto orzeźwiająca zapowiedź upalnych dni. 

Kruche ciasto z rabarbarem i pianką



2,5 szkl mąki pszennej
250 g masła
5 jajek
1 szkl cukru
1/4 szkl brązowego cukru
2 łyż proszku do pieczenia
1 kg rabarbaru
2 łyżki soku malinowego
1 łyżeczka octu winnego
lody waniliowe










- Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy do niej mocno schłodzone masło, 1/2 szkl cukru i proszek do pieczenia. Oddzielamy białka od żółtek i żółtka dodajemy do ciasta. Całość wyrabiamy na gładką, zwartą masę. Wstawiamy do lodówki na godzinę.
- Rabarbar dokładnie myjemy i obieramy. Kroimy na kilku centymetrowe kawałki. Na patelnię wlewamy sok malinowy, wsypujemy kawałki rabarbaru i brązowy cukier. Smażymy przez chwilę. Zdejmujemy rabarbar z patelni, a pozostały sok redukujemy o połowę - będzie idealnym sosem do lodów.
- Wyciągamy ciasto z lodówki i rozkładamy równą warstwą na dnie blaszki. Na ciasto wykładamy rabarbar.
- Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Ubijamy do momentu, aż będą szkliste. Na koniec ubijania dodajemy ocet.
- Pianę z białek wykładamy na rabarbar.
- Ciasto pieczemy w temp 170 C przez około 40 minut. Nie używamy termoobiegu i uważamy, aby piana się nie przypaliła.
- Po ostudzeniu ciasto można podawać z lodami waniliowymi i ciepłym sosem.

Smacznego:)



Kruche ciasto z rabarbarem i pianką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz