sobota, 11 maja 2013

Zupa z białymi szparagami i młodym kalafiorem

Bulion z białymi szparagami i młodym kalafiorem oraz świeżym lubczykiem. Nic bardziej wiosennego.  Niezakłócony smak młodych warzyw, a w tle delikatny drobiowy wywar. 

Zupa z białymi szparagami i młodym kalafiorem




2 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
1/2 pęczka zielonej pietroszki
2 młode pory
2 gałązki lubczyku
1 szyja z indyka
sól
liść laurowy
ziele angielskie
1 młody kalafior
pęczek białych szparagów








- Marchewkę, seler, pietruszkę oraz por dokładnie myjemy, obieramy i wkładamy do garnka. Dodajemy zieloną pietruszkę, lubczyk, ziele angielskie i liść laurowy, zalewamy zimną wodą. Doprawiamy solą i dokładamy umytą szyję z indyka. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 1-2 godziny. 
- Po ugotowaniu przecedzamy bulion i dokładamy do niego obrane i umyte białe szparagi oraz podzielony na cząstki młody kalafior. Gotujemy około 20 minut. 

Do zupy nie dodajemy ani śmietany, ani ryżu, makaronu czy ziemniaków. Chodzi o to, aby bulion nabrał smaku młodych warzyw i aby cały czas pozostał cudownie lekki i świeży. 

Smacznego:)

Zupa z białymi szparagami i młodym kalafiorem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz