sobota, 11 maja 2013

Francuskie tartaletki z zielonymi szparagami, szynką parmeńską i serowym sosem

Delikatne ciasto francuskie, cudownie aksamitny sos serowo śmietankowy na żółtkach, zielone szparagi i szynka parmeńska. Delikatna i chrupiąca przystawka na ciepło i na zimno. 

Francuskie tartaletki z zielonymi szparagami





opakowanie ciasta francuskiego
2 żółtka
50 ml śmietanki
50 g sera żółtek o łagodnym smaku
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
zielone szparagi
kilka plasterków szynki parmeńskiej










- Rozwijamy ciasto francuskie i dzielimy je na 12 kwadratów. 
- Do miski wbijamy 2 żółtka, wlewamy śmietankę i ścieramy ser. Doprawiamy odrobiną soli, pieprzem i gałką muszkatołową. Miskę ustawiamy nad kąpielą wodną. Cały czas mieszamy sos, aby nie zrobiła się jajecznica. Kiedy zacznie gęstnieć zdejmujemy w ognia. 
- Sosem smarujemy kawałki ciasta francuskiego, zostawiając rancik o szerokości pół centymetra. 
- Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i przecinamy pod kątem na połowy. Co drugą część szparagi owijamy szynką parmeńską. Tak przygotowane szparagi układamy na cieście francuskim z sosem. 
- Pieczemy w temp 180 C przez około 20 minut.

Smacznego:)

Francuskie tartaletki z zielonymi szparagami



4 komentarze:

  1. o jakie piękne zdjęcia....
    a pomyśleć,że nie jadłam szparagów...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szybciutko trzeba to naprawić i nadrobić zaległości. Szparagi są pyszne:)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zapraszam na inne przepisy ze szparagami:)

      Usuń