Delikatne ciasto francuskie, cudownie aksamitny sos serowo śmietankowy na żółtkach, zielone szparagi i szynka parmeńska. Delikatna i chrupiąca przystawka na ciepło i na zimno.
Francuskie tartaletki z zielonymi szparagami |
opakowanie ciasta francuskiego
2 żółtka
50 ml śmietanki
50 g sera żółtek o łagodnym smaku
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
zielone szparagi
kilka plasterków szynki parmeńskiej
- Rozwijamy ciasto francuskie i dzielimy je na 12 kwadratów.
- Do miski wbijamy 2 żółtka, wlewamy śmietankę i ścieramy ser. Doprawiamy odrobiną soli, pieprzem i gałką muszkatołową. Miskę ustawiamy nad kąpielą wodną. Cały czas mieszamy sos, aby nie zrobiła się jajecznica. Kiedy zacznie gęstnieć zdejmujemy w ognia.
- Sosem smarujemy kawałki ciasta francuskiego, zostawiając rancik o szerokości pół centymetra.
- Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i przecinamy pod kątem na połowy. Co drugą część szparagi owijamy szynką parmeńską. Tak przygotowane szparagi układamy na cieście francuskim z sosem.
- Pieczemy w temp 180 C przez około 20 minut.
Smacznego:)
Francuskie tartaletki z zielonymi szparagami |
o jakie piękne zdjęcia....
OdpowiedzUsuńa pomyśleć,że nie jadłam szparagów...
Szybciutko trzeba to naprawić i nadrobić zaległości. Szparagi są pyszne:)
UsuńFajne! Bardzo smaczny pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam na inne przepisy ze szparagami:)
Usuń