niedziela, 12 maja 2013

Fish and zielone szparagi

Cóż mam powiedzieć. Do widoku szparagów na moim blogu musicie odrobinę przywyknąć. Bo szybko mi się nie znudzą. W sezonie zastępują nawet frytki. Dziś ryba w cieście z mąki razowej i mleka oraz zielone szparagi na masełku. Ekspresowe tempo, a obiad jak marzenie. 

Fish and zielone szparagi





500 g filetów z morskiej ryby
1 szkl mąki pszennej razowej
1 jajko
1/2 szkl mleka
sól
pieprz
suszona zielona pietruszka
1 łyżka masła
pęczek zielonych szparagów
olej do smażenia ryby








- Rybę płuczemy pod zimną wodą, doprawiamy solą, pieprzem i suszoną pietruszką. Odstawiamy na moment.
- W tym czasie przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy mleko i wbijamy całe jajko. Dokładnie mieszamy, aby powstało dość gęste ciasto. W razie konieczności można dodać mąki, bądź mleka. Oczywiście ciasto doprawiamy odrobiną soli.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Zanurzamy rybę w cieście, a następnie obsmażamy na złoty kolor z obu stron. 
- Kiedy ryba będzie już dochodzić, na drugiej patelni rozgrzewamy masło i wykładamy szparagi (pozbawione zdrewniałych końcówek). Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu i dusimy około 5-7 minut na wolnym ogniu. 
- Jednocześnie wykładamy na talerz i rybę i cieplutkie szparagi. 

Smacznego:)

Fish and zielone szparagi


5 komentarzy:

  1. Ja dopiero zaczynam mój romans ze szparagami, ale być może przerodzi się to w dłuższą relację... ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem pewna, że przerodzi się w dłuższą relację:) Nie da się nie kochać szparagów:)

      Usuń
  2. O, mam tu świetny pomysł na szparagi :) Zwykle jadłam je z kremowym sosem i makaronem. Następnym razem obowiązkowo do wypróbowania wersja z rybą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam i zapraszam częściej. Już niedługo więcej przepisów na cudowne szparagi:)

      Usuń