niedziela, 12 maja 2013

Kurczak na młodej kapuście z lubczykiem

Zachwytu nad młodymi warzywami ciąg dalszy. Dziś na tapecie młoda kapusta i jedna z wielu propozycji jej podania. Delikatne mięso kurczaka, lubczyk i odrobina pomidorów i czegóż chcieć więcej. 


Kurczak na młodej kapuście z lubczykiem



400 g mięsa z udek kurczaka (bez skóry)
sól
pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
1 główka młodej kapusty
2 łyżki koncentratu pomidorowego
gałązka świeżego lubczyku
świeża zielona pietruszka











- W garnku rozgrzewamy olej. Mięso z kurczaka dokładnie płuczemy i kroimy w małe kawałki. Dokładamy je na olej. Doprawiamy solą, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim. Smażymy chwilę, aż się zrumienią. 
- Kapustę szatkujemy i dokładamy do zrumienionego kurczaka, lekko dosalamy i dusimy pod przykrycie około 30 minut. Po tym czasie dodajemy lubczyk i koncentrat pomidorowy. Zostawiamy na ogniu jeszcze na 10 minut. 
- Na talerzu posypujemy zieloną pietruszką. 

Smacznego:)

Kurczak na młodej kapuście z lubczykiem

1 komentarz: