poniedziałek, 20 maja 2013

Ogórki małosolne

Bez ogórków małosolnych trudno obyć się wiosną. Te pierwsze nie zawsze się nadają na niedokiszenie, ale te późno majowa już jak najbardziej tak. Zachęcam wszystkich do robienia ogórków małosolnych, to smak, za którym tęskni się cały rok. 

Ogórki małosolne

1 kg ogórków gruntowych
1 litr wody
1 łyżka soli
korzeń chrzanu
kilka ząbków polskiego czosnku
pół pęczka młodego kopru

opcjonalnie:
liście chrzanu
liście wiśni
liście czarnej porzeczki
chilli










- Ogórki dokładnie myjemy pod zimną wodą. Odcinamy im końcówki i ciasno układamy w garnku lub glinianym naczyniu. Dokładamy do nich korzeń chrzanu, ząbki czosnku przekrojone na pół i koper. 
- Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej sól. Zostawiamy na 10 minut do przestygnięcia. Jeszcze bardzo ciepłą wodą zalewamy ogórki. Od góry przykrywamy talerzem i dociskamy ciężarkiem lub pełnym słoikiem. 
I nie pozostaje nic więcej, jak tylko poczekać kilka dni. 

Smacznego:)

Ogórki małosolne

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz