czwartek, 16 maja 2013

Halibut w maśle miętowym

Halibut - samo zdrowie, a do niego masło pietruszkowo-miętowe, z delikatną nutą młodego czosnku i limonki. Ryba pieczona w papilotach zachowuje swoją zwartą konsystencję i nie absorbuje dodatkowego tłuszczu.


Halibut w maśle miętowym





1 kg fileta z  halibuta
6 łyżek masła
1/2 pęczka pietruszki
10 listków świeżej mięty
szczypta soli
pół limonki
papier do pieczenia














- Rybę dzielimy na 6-7 cm kawałki i delikatnie doprawiamy solą.
- Siekamy pietruszkę, mięte oraz czosnek i dodajemy do masła.
- Masło doprawiamy solą i sokiem z limonki.
- Z papieru wykrawamy kawałki wielkości trzech kawałków ryby.
- Każdy kawałek ryby układamy na papierze i kładziemy na wierzch łyżkę masła. Pakunek szczelnie zawijamy.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170 C i pieczemy około 10 minut.

Smacznego:)

Halibut w maśle miętowym

1 komentarz:

  1. Ja też jestem amatorką masła ziołowego- jest przepyszne!

    OdpowiedzUsuń