środa, 26 czerwca 2013

Mus z truskawek i białej czekolady

Delikatny jak chmurka mus pełen truskawek, puszystej śmietany i słodkiej białej czekolady. Wymaga odrobinę pracy, ale efekt jest oszałamiający. Wyjątkowy deser, wyjątkowa słodycz na wyjątkowy dzień. 

Mus z truskawek i białej czekolady





200 g świeżych lub mrożonych truskawek
200 g śmietany kremówki
150 g białej czekolady
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki mleka














- Truskawki dokładnie myjemy, obieramy z szypułek i skrapiamy sokiem z cytryny. Całość miksujemy na gładką masę.
- Nad kąpielą wodną roztapiamy białą czekoladę z 2 łyżkami mleka. Kiedy całkowicie się rozpuści zdejmuje ją z ognia i chwilę studzimy.
- Białą czekoladę łyżkami dodajemy do zmiksowanych truskawek i delikatnie mieszamy na jednolitą masę. Uwaga, aby nie powstały grudki z czekolady trzeba ją mieszać z owocami w miarę szybko.
- Śmietanę ubijamy na sztywno i kolejno łyżka po łyżce dodajemy do masy z czekolady i truskawek.
- Masę wykładamy do pucharków i chłodzimy przez kilka godzin. Przed podaniem można deser posypać białą czekoladą, udekorować świeżymi truskawkami lub chmurką z bitej śmietany. 

Smacznego:)

Mus z truskawek i białej czekolady
Mus z truskawek i białej czekolady

3 komentarze: