poniedziałek, 22 lipca 2013

Czarny mus

Cudowny, lekki mus z czarnej gorzkiej czekolady, z czarnymi malinami i czarnymi cukierkami truflowymi. 



Czarny mus





400 g śmietanki kremówki
250 g gorzkiej czekolady 60 %
200 g cukierków trufli
50 g gorzkiej czekolady
300 g czarnych malin
















- 250 g czekolady rozpuszczamy nad kąpielą wodną. 
- Śmietankę ubijamy na sztywno. 
- Czekoladę zdejmujemy z ognia i zostawiamy na chwilę do wystygnięcia. Do przestudzonej czekolady dodajemy 2 łyżki ubitej śmietany i delikatnie mieszamy, a następnie przekładamy czekoladę do miski z pozostałą bitą śmietaną i łączymy w jednolitą masę,
- 50 g czekolady siekamy na drobno i dodajemy do masy. Podobnie postępujemy z cukierkami.
- Maliny dokładnie płuczemy i osuszamy i również dodajemy do masy. Całość dokładnie, ale delikatnie mieszamy i wykładamy do pucharków. 
- Zostawiamy w lodówce na kilka godzin.

Smacznego:)

Czarny mus

3 komentarze:

  1. aaaaa! krzyczę z zachwytu! co za mus, co za deser. królewski!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm....U mnie też taki "królewski" deser :))))

    OdpowiedzUsuń
  3. Czarne maliny są wyjątkowo zaskakujące. A deser musiał być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń