środa, 31 lipca 2013

Mrożona czekolada

W tak upalne dni wszystko co mrożone, jest pyszne. A jeżeli jest to czekolada to jest podwójnie pyszne. Dziś mrożona wersja z czekolady gorzkiej podawanej z lodami waniliowymi.


Mrożona czekolada





500 ml mleka
250 g gorzkiej czekolady 60%
2 łyżki cukru z wanilią
lody waniliowe















- Do garnka wlewamy mleko i wsypujemy pokruszoną czekoladę. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu, w którym czekolada się rozpuści. Nie wolno zagotować mleka i należy pamiętać żeby cały czas mieszać, bo czekolada przywrze do dna.
- Kiedy czekolada jest całkowicie rozpuszczona dodajemy cukier z wanilią i mieszamy.
- Garnek odstawiamy do lekkie przestygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin.
- Nie należy się przejmować, że czekolada jest rzadka, w lodówce zgęstnieje.
- Podajemy w wysokich kieliszkach z gałką lodów waniliowych lub wiśniowych.

Smacznego:)

Mrożona czekolada

2 komentarze:

  1. O matko, jakie to musi być cudowne :) Zjadłabym, wypiłabym (?) z chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kawa mrożona jest, ale czekolada? kreatywność, nie ma co! w życiu bym nie wpadła na coś podobnego!

    OdpowiedzUsuń