Mrożona czekolada |
1 kg papierówek
1 i 1/2 szkl brązowego cukru
250 g masła
4 jajka
1 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki razowej
1 szkl jogurtu greckiego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Papierówki myjemy, wycieramy, wykrawamy gniazda nasiennie i kroimy na plasterki.
- 200 g masła ucieramy z 1 szkl cukru na puch. Kolejno dodajemy jajka na przemian z mąką.
- Pod koniec ucierania dodajemy jogurt i proszek do pieczenia.
- Dno formy wykładamy 50 g masła pokrojonego w cieniutkie płatki oraz posypujemy 1/2 szkl cukru.
- Na cukrze układamy pokrojone jabłka, a na nich wykładamy ciasto.
- Pieczemy w temp 180 C przez 30 minut.
- Jeszcze ciepłe odkrawamy od brzegów blachy i odwracamy do góry nogami na talerz.
- Podajemy z sorbetem cytrynowym.
Smacznego:)
Mrożona czekolada |
ale cudownie wygląda! mniam, mniam. takie prawdziwe, domowe ciasto!
OdpowiedzUsuńte Twoje wypieki kuszą , aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuń