sobota, 7 września 2013

Smażona zupa pomidorowa

Delikatny słodko kwaśna zupa ze świeżych pomidorów. Idealna, gdy podaje się ją z dojrzewającą szynką i grzankami. Składniki podane poniżej starczą do przygotowania czterech porcji zupy - ich ilość może wydawać się duża, ale zupa nie jest zalewana bulionem więc nie ma jej zbyt wiele, za to wiele w niej smaku.
Warto przygotować naprawdę dużą patelnię, bo tylko ona będzie nam potrzebna do przygotowania tej zupy.

Smażona zupa pomidorowa





3 duże cebule
4 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwej
2 łyżki octu balsamicznego
szczypta cukru
sól
pieprz
3 kg dojrzałych słodkich pomidorów
100 g szynki wędzonej, może być dojrzewająca









- Rozgrzewamy patelnię, szynkę kroimy w cieniutkie plasterki i podsmażamy na chrupko na odrobinie oliwy z oliwek.
- Zdejmujemy szynkę i na tej samej patelni smażymy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przeciśnięty przez prasę czosnek. Całość doprawiamy solą, pieprzem, octem balsamicznym i szczyptą cukru. Smażymy do momentu karmelizacji cebuli.
- Pomidory myjemy i kroimy w większe cząstki. Można robić to razem ze skórą i pestkami - na koniec zupa będzie przecedzana przez sito.
- Pomidory smażymy do momentu, w którym się rozpadną, ale nie odparuje z nich sok. Następnie wszystko miksujemy oraz przecieramy przez sito.

Smacznego:)

Smażona zupa pomidorowa

Smażona zupa pomidorowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz