czwartek, 11 lipca 2013

Pieczone pierogi z zieloną soczewicą

Cudownie lekkie pieczone pierogi z ciasta drożdżowego wyrabianego na mleku. Faszerowane nadzieniem z zielonej soczewicy, zielone pietruszki i karmelizowanej cebulki. Doprawione odrobiną czosnku i oliwy z oliwek. Pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Pieczone pierogi z zieloną soczewicą

2 szkl mąki pszennej 550
1 szkl mleka
1/2 kostki drożdży
szczypta soli
1/2 łyżeczki cukru

300 g zielonej soczewicy
4 cebule
pęczek zielonej pietruszki
3 ząbki czosnku
szczypta soli
3 łyżki masła
łyżka oliwy z oliwek









- Z podgrzanego mleka, drożdży i cukru wyrabiamy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy i doprawiamy solą. Wlewamy zaczyn i wyrabiamy na gładkie, sprężyste ciasto. Będzie gotowe, gdy zacznie odchodzić od rąk i miski. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
- W tym czasie gotujemy do miękkości soczewicę, a cebulkę karmelizujemy na maśle i oliwie (jeżeli chcemy szybciej uzyskać pożądany efekt, możemy dosypać szczyptę cukru).
- Ugotowaną soczewicę mieszamy z cebulą, posiekaną natką pietruszki i świeżo wyciśniętym czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Ciasto rozwałkowujemy cieniutko. Wykrawamy okrągłe pierożki. Każdy nadziewamy farszem i bardzo dobrze sklejamy. Pamiętamy, aby farszu nie było zbyt wiele, bo pierogi urosną w trakcie pieczenia - mogą się otworzyć i farsz może się z nich wysypać.
- Gotowe pierogi układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 15-20 minut.

Smacznego:)

Pieczone pierogi z zieloną soczewicą

1 komentarz: