czwartek, 4 lipca 2013

Pierogi razowe z serem i bakaliami

Delikatne pierogi razowe z białym serem, wiejskimi jajkami, suszoną żurawiną oraz morelą. Doprawione cukrem z lawendą i siemieniem lnianym. 

Pierogi razowe z serem i bakaliami

2 szklanki mąki pszennej razowej 1850
1/2 szkl mąki pszennej 500
1 szkl bardzo ciepłej wody
szczypta soli

1/2 kg sera białego chudego
3 wiejskie jajka
garść suszonej żurawiny
garść suszonych moreli
4 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki cukru z lawendą
1 łyżeczka skórki z cytryny
(wystarczy kwiaty lawendy włożyć do słoiczka z cukrem na 2-3 dni)
(w razie konieczności można go zastąpić cukrem z wanilią)









- Mąki przesiewamy i dokładnie mieszamy z solą. Stopniowo do mąk dolewamy wodę - musi być bardzo ciepła. Jednocześnie wyrabiamy ciasto ręką. W momencie, kiedy ciasto stanie się sprężyste i zacznie odchodzić od miski i rąk, przestajemy dolewać wodę. Ciasto wyrabiamy jeszcze przez chwilę na gładką, jednolitą masę, a następnie wkładamy je pod nagrzaną miskę na około pół godziny.
- W osobnym naczyniu mieszamy biały ser, posiekane bakalie, siemię lniane, cukier oraz żółtka jaj. 
- Odstane ciasto rozwałkowujemy dość cienko i szklanką wykrawamy pierogi. Łyżeczką nakładamy farsz i zlepiamy ze sobą brzegi pierogów. Jeżeli nie chciałyby się lepić można je delikatnie posmarować wodą lub białkiem. 
- Pierogi gotujemy we wrzącej wodzie przez około 5 minut. Można podawać je z jogurtem naturalnym , greckim lub śmietaną. Ja polecam posypać je świeżo startą skórką z cytryny.

Smacznego:)

Pierogi razowe z serem i bakaliami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz