Babeczki palce lizać. Na wskroś jesienne, zasmakują nawet tym, którzy nie przepadają za słodyczami. Same w sobie nie są zbyt słodkie, ale polewą można zdziałać cuda. Bo czy może być coś bardziej jesiennego niż dynia i jabłka.
Babeczki jabłkowo dyniowe |
1 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl cukru
2 jajka
2 spore jabłka
300 g dyni
150 ml oleju roślinnego
cukier puder do posypania
kilka suszonych moreli
100 g gorzkiej czekolady
- Jajka rozbijamy do miksera dodajemy cukier i ubijamy do momentu, aż powstanie biała piana. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i olej. Całość wyrabiamy na gładką masę.
- Jabłka dokładnie myjemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, podobnie postępujemy z dynią
- Czekoladę kruszyny na drobno i dodajemy do ciasta, morele kroimy w cienkie paseczki i łączymy z masą.
- Łyżką dokładanie wszystko mieszamy i nakładamy do foremek na babeczki.
- Pieczemy w temp. 180 C przez około 30 minut.
- Podajemy z polewą czekoladową lub cukrem pudrem.
Babeczki jabłkowo dyniowe |
Jakie one delikatne i apetycznie wyglądające. A do tego łączą jedne z moich ulubionych jesiennych produktów! Porywam jedną do kawy :)
OdpowiedzUsuń