niedziela, 15 września 2013

Kompot z gorzkich brzoskwiń i pomarańczy

Jesienne brzoskwinie nie zawsze są słodkie, te małe, zielone i gorzkie nie zawsze smakują nam na surowa. Ale istnieje sposób na to, żeby były pyszne i sprawiły nam nie lada przyjemność - wystarczy je ugotować z dodatkiem skórki pomarańczowej i brązowego cukru. Taki kompot najlepiej smakuje na zimno, rozrabiany wodą gazowaną i podawany w szklance z lodem. 

Kompot z gorzkich brzoskwiń i pomarańczy






1 kg gorzkich brzoskwiń
skórka z jednej pomarańczy
sok z dwóch pomarańczy
1/2 szklanki brązowego cukru

do podania
woda mineralna gazowa
kostki lodu









- Brzoskwinie pozbawiamy pestek i wrzucamy do garnka.
- Dokładamy skórkę z jednej pomarańczy, ale pamiętamy, żeby nie dodawać białej części skórki.
- Z dwóch pomarańczy wyciskamy sok i dolewamy do brzoskwiń.
- Uzupełniamy zimną wodą do momentu, w którym będzie ona wystawać ponad brzoskwinie na dwa centymetry.
- Dosypujemy cukier i wstawiamy na ogień na około 2 godziny.
- Po ugotowaniu studzimy i podajemy z wodą mineralną i lodem.

Smacznego:) 

Kompot z gorzkich brzoskwiń i pomarańczy

\

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz