wtorek, 15 października 2013

6 godzinne bolognese - wegetariańskie

Czasami warto poświęcić na gotowanie trochę więcej czasu. Zaplanować sobie dzień wcześniej obiad, pozostawić bieganinę za sobą. Wrócić do tradycji i sprawdzonych przez lata sposobów. Wierzcie mi, na prawdę się opłaca. Smak niewyobrażalnie głęboki i intensywny, kolor oszałamiający i radość z jedzenia niebywała. 


bolognese - wegetariańskie




4 marchewki
1 pietruszka
3 łodygi selera anciowego
1 średnia cebula
1 średnia cukinia żółta
2 puszki pomidorów
1 l bulionu mięsnego
4 ząbki czosnku
sól i pieprz
suszone oregano
oliwa z oliwek










- Warzywa obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Rozgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej warzywa, na samym końcu dodając cukinię. Kiedy warzywa się zeszklą doprawiamy je solą, pieprzem, suszoną bazylią i startym czosnkiem. Całość zalewamy pomidorami z puszki i bulionem.
Gotujemy na małym ogniu przez 6 godzin. Potrawa cudownie zgęstnieje i nabierze wyrazu. Pod koniec gotowania próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą lub pieprzem.
- Najlepiej smakuje oczywiście z spaghetti.

Smacznego:)

bolognese - wegetariańskie

bolognese - wegetariańskie

2 komentarze:

  1. Wegetariańskie? Czy aby na pewno? "1 l bulionu mięsnego" Nie sądzę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z powodzeniem bulion mięsny można zastąpić jarzynowym:) Będzie równie smaczne i wtedy już wegetariańskie:)

      Usuń