środa, 30 października 2013

Kurczak pomarańczowo - imbirowy

Kurczak pomarańczowo - imbirowy podawany z ryżem i marchewką w woka. Świeży smak, pełen kolorów i witamin. 

Kurczak pomarańczowo - imbirowy

1 kg pałek z kurczaka
1/2 szkl soku pomarańczowego
(ważne, aby to był sok świeżo wyciskany, albo z dobrego źródła, nektar będzie gorzki po obróbce termicznej)
2 cm świeżego imbiru
2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego

4-5 marchewek
1 cm imbiru
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka sosu sojowego

1 szkl białego ryżu
2 szkl wody
sól




- Kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i wykładamy na formę.
- Sok mieszamy z sosem sojowym, startym imbirem i pieprzem. Zalewamy kurczaka i odstawiamy na minimum godzinę.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 C i pieczemy kurczaka przez około godzinę. Co 15 minut przekręcamy udka i podlewamy jej sosem z pieczenia.

- Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki o grubości 3-4 mm. Do woka wlewamy 1/4 szkl wody i wkładamy marchewki, kiedy woda wyparuje prawie całkowicie, dodajemy starty imbir i czosnek, sos sojowy oraz miód. Smażymy około 1 minuty.

- Do garnuszka wsypujemy ryż i zalewamy go wodą. Doprawiamy solą i wstawiamy na mały ogień pod przykryciem. Będzie gotowy po około 15 minutach.

Smacznego:)

Kurczak pomarańczowo - imbirowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz