poniedziałek, 18 listopada 2013

Udka nadziewane słonecznikowym pesto

Chrupiące udka z kurczaka nadziewane aromatycznym pesto. Pełny smak pietruszki, prażonych ziaren słonecznika podkreślonych olejem słonecznikowym tłoczonym na zimno. Pyszne:)

Udka nadziewane słonecznikowym pesto





1 kg udek z kurczaka
1 szkl ziaren słonecznika
4-5 łyżek oleju ze słonecznika
2 pęczki pietruszki
sól
pieprz
czosnek












- Udka dokładnie myjemy o osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. 
- Na suchą patelnię wysypujemy ziarna słonecznika i delikatnie mieszając prażymy na złoty kolor.
- Do blendera przesypujemy uprażone ziarna, posiekaną pietruszkę, posiekany czosnek, sól, pieprz i olej z słonecznika. Całość miksujemy na jednolitą masę.
- Kurczaka wyciągamy z lodówki, delikatnie w każdym udku podważamy skórę i nadziewamy ją pesto.
- Kurczaka układamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i pieczemy w temp 180 C na złoty kolor.

Smacznego:)

Udka nadziewane słonecznikowym pesto

Udka nadziewane słonecznikowym pesto

1 komentarz: