wtorek, 17 grudnia 2013

Pomidorowa na bogato

Czasami trzeba zwykłą zupę zamienić w coś niezwykłego i nadać jej wyjątkowości. Dziś wyjątkowa, zupa pomidorowa. Z selerem naciowym, szalotką, na smażonej karkówce. Doprawiona czosnkiem i majerankiem.

Pomidorowa na bogato



1 kg karkówki
2 szalotki
2 marcheki
2 pietruszki
1 seler
1 por
3-4 gałązki selera naciowego
sól
pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
majeranek
słodka papryka w proszku
2-3 ząbki czosnku
200 ml passaty





- Mięso dokładnie płuczemy, osuszamy, kroimy w kostkę i układamy na rozgrzany tłuszcz w garnku. Doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryką, majerankiem, liściem laurowym i zielem angielskim. Smażymy przez 4-5 minut.
- Seler naciowy, marchewkę, pietruszkę, szalotkę, seler zwykły oraz por kroimy w kostkę. Do mięsa najpierw dodajemy marchewkę, pietruszkę i seler zwykły, po ok. 5-6 minutach resztę warzyw i przeciśnięty przez prasę czosnek.
- Wszystko dokładnie mieszamy i zalewamy zimną wodą ok. 2 litrów.
- Na koniec dokładamy passatę.
- Zmniejszamy ogień i gotujemy około 2 godzin.
- Podajemy z ryżem.

Smacznego:)

Pomidorowa na bogato

Pomidorowa na bogato


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz