wtorek, 17 grudnia 2013

Mus z gorzkiej czekolady i gruszek

Czasami mamy ochotę na coś słodkiego i niesłodkiego jednocześnie. Taki właśnie jest ten mus. Przygotowywany bez grama cukru z czterech najprostszych składników, w niewiele ponad 10 minut. Cudowne połączenie gorzkiej czekolady i soczystych owoców. Może być podawany w pucharkach lub w foremkach z kruchego ciasta. Polecam.


Mus z gorzkiej czekolady i gruszek




100 g śmietanki kremówki
50 g gorzkiej czekolady
1 gruszka
1 łyżka masła
















- Czekoladę rozpuszczamy z masłem nad kąpielą wodną. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia.
- Śmietankę ubijamy na sztywno.
- Gruszkę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
- Do przestudzonej czekolady dokładamy gruszkę i mieszamy. Następnie partiami przekładamy czekoladę do ubitej kremówki i wszystko dokładnie łączymy.
- Nakładamy mus do wybranych naczyń i chłodzimy przez około 2-3 godziny.

Smacznego:)

Mus z gorzkiej czekolady i gruszek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz