sobota, 21 grudnia 2013

Wigilijna zupa grzybowa

Najprostsza z możliwych, postna zupa grzybowa. Bez udziwnień, bez skomplikowanych dodatków i receptur - bo czasami najprostsze rzeczy są najsmaczniejsze.

Wigilijna zupa grzybowa




3 garści suszonych grzybów
ziele angielskie
liść laurowy
sól
czarny pieprz
100 ml śmietanki kremówki
zielona pietruszka do dekoracji













- Grzyby zalewamy wrzątkiem w garnku i odstawiamy na noc.
- Na drugi dzień dodajemy do nich liście laurowe, ziele angielskie, sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Ustawiamy na niewielkim ogniu i gotujemy około 2 godzin. Po tym czasie dolewamy odrobinę gorącej wody i wlewamy śmietankę. Kiedy zupa zawrze jest gotowa. Na koniec warto spróbować i ewentualnie doprawić ją do smaku.
-Najlepiej smakuje z ziemniaczkami ugotowanymi w mundurkach.

Smacznego:)

Wigilijna zupa grzybowa


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz