sobota, 21 grudnia 2013

Sos grzybowy

Bez sosu z suszonych grzybów święta Bożego Narodzenia nie mają smaku. Ten idealnie pasuje do uszek, ziemniaków w mundurkach, pierogów z kapustą i do karpia.

Sos grzybowy






3 garści suszonych grzybów
liść laurowy

ziele angielskie
śmietana 18 %
1 łyżka mąki pszennej
pieprz
sól











- Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na noc. Na drugi dzień gotujemy z przyprawami do miękkości.
- Kiedy grzyby będą miękkie rozrabiamy mąkę ze śmietaną i hartujemy ją dolewając do niej odrobinę wywaru z grzybów. Następnie zahartowaną śmietanę wlewamy do wywaru i gotujemy do momentu, w którym sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku.
- Idealny do ziemniaków w mundurkach, uszek, pierogów, a nawet karpia.

Smacznego:)

Sos grzybowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz