sobota, 14 grudnia 2013

Pomidorowy kapuśniak na żeberkach

Kwaśna kapusta i słodkie pomidory, do tego aromatyczne zioła i wywar na warzywach - to musi się udać. I udaje się za każdym razem. 
Pomidorowy kapuśniak na żeberkach





500 g kapusty kiszonej
300 ml passaty
700 g żeberek wieprzowych
4 marchewki
1 seler
2 pietruszki
1 por
liść laurowy
ziele angieksie
sól
pieprz
1 cebula








- Żeberka dokładnie płuczemy i wkładamy do ziemnej wody. Ustawiamy na gazie i gotujemy około 40 minut. Po tym czasie dodajemy obrane warzywa, solimy, doprawiamy pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim. Gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez 30 - 40 minut.
- Po upływie tego czasu  wyciągamy warzywa i mięso z bulionu, a dodajemy do niego posiekaną drobno kapustę kiszoną i wlewamy passatę. Gotujemy około 30 minut. Po koniec gotowania dodajemy pokrojone w kostkę warzywa. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami.

Smacznego:)

Pomidorowy kapuśniak na żeberkach

2 komentarze:

  1. Drugi raz dzisiaj widzę kapuśniak na blogach, to chyba przeznaczenie i muszę go w końcu zrobić;)

    OdpowiedzUsuń