sobota, 28 grudnia 2013

Śledzie w śmietanie i jabłkach

Śledzie królują na moim stole przez okrągły rok, ale to okres świąteczny sprawia, że smakują wyjątkowo. Dziś przepis na filety śledziowe w śmietanie i jabłkach. Przepis tradycyjny, bez udziwnień i wariacji. Ot zapożyczony z babcinej szuflady. 


Śledzie w śmietanie i jabłkach






1 kg śledzi po wiejsku
400 g śmietany 18 %
1 duże jabłko
2-3 cebule
liść laurowy
sól
świeży pieprz
szczypta cukru










- Śledzie kroimy w mniejsze kawałki. Takie na jeden kęs i układamy w misce.
- Cebule kroimy w piórka i zasypujemy odrobiną soli, odstawiamy na około 10 minut, a następnie lekko dusimy w rękach i dodajemy do śledzi.
- Jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach i również dodajemy do śledzi.
- Całość zalewamy śmietaną i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, świeżymy pieprzem, liściem laurowym i szczyptą cukru.
- Odstawiamy na noc do lodówki.

Smacznego:)

Śledzie w śmietanie i jabłkach

1 komentarz:

  1. Robię czasem taką sałatkę :) Mam tylko jeden problem z nią- jest za dobra i zawsze zjadam ją prawie całą :DD

    OdpowiedzUsuń