sobota, 15 lutego 2014

Bajaderkowa kostka

Uwielbiam bajaderki - fakt! Bajaderki są pyszne - fakt! Bajaderki muszą być okrągłe - mit! Dziś nowy sposób na bajaderkę - ciasto z masą krówkową, czekoladą i orzechami włoskimi. Jedyna trudność w przygotowaniu - trzeba mieć stare ciasto :)


Bajaderkowa kostka




500 g czerstwego, ale nie twardego jak kamień ciasta
(biszkopt, babka, ucierane, nie z kremem)
4 łyżki dobrej jakości kakao
4 łyżki konfitury brzoskwiniowej
2 łyżki masła orzechowego
2 łyżki nutelli
70 ml rumu
4 garście orzechów włoskich
200 g gorzkiej czekolady
gotowa masa krówkowa











- Ciasto kruszymy, mieszamy z kakao, dżemem, masłem orzechowym, nutellą i rumem. Wyrabiamy w miarę spójne i gładkie ciasto.
-1/4 orzechów siekamy i dodajemy do ciasta.
- Ciasto wykładamy na blasze na grubość 2 cm. Na wierzch kładziemy masę krówkową, a następnie rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Całość dekorujemy pozostałymi orzechami włoskimi.

Smacznego :)

Bajaderkowa kostka

4 komentarze:

  1. przyznaję się bez bicia, że nigdy nie jadłam bajaderki:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To najwyższy czas nadrobić :) Ale polecam tą domową, ewentualnie ze sprawdzonego źródła :)

      Usuń
  2. o! fajny pomysł :) kto powiedział, że bajaderka musi być okrągła... :)

    OdpowiedzUsuń