środa, 12 lutego 2014

Barszcz ukraiński

Barszcz uwielbiam w każdej odsłonie - czysty na wigilijnym stole, z suszoną śliwką, z krokietem, z uszkami, no i ten ukraiński - pełny warzyw i aromatów. Nie wymaga zbyt wiele pracy, za to odwdzięcza się wyjątkowym smakiem. Gorąco polecam. 

Barszcz ukraiński

500 g łopatki wieprzowej
3 l wywaru drobiowego
2 marchewki
1 pietruszka
1 seler
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
kapusta pekińska
350 g fasoli suszonej
kilka ziemniaków
śmietana 18 %
szczypiorek, koperek
6-7 buraków
0,5 l soku z buraków (może być 1/4 l koncentratu)
2 liście laurowe
ziele angielskie
pieprz kolorowy mielony







- Dzień przed przygotowanie barszczu fasolę moczymy w ziemnej wodzie przez całą noc. Następnie odcedzamy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
- Mięso dokładnie płuczemy i osuszamy, wstawiamy do zimnej osolonej wody i gotujemy przez pół godziny. Po tym czasie odcedzamy wodę. Do mięsa dokładamy wszystkie warzywa i przyprawy, z wyjątkiem ziemniaków i fasoli. Całość zalewamy wywarem oraz sokiem z buraków. Gotujemy do momentu, w którym zmiękną buraki. Gdy to nastąpi wyjmujemy warzywa - kroimy je w kostkę i wkładamy do zupy wraz z pokrojonymi ziemniakami.
- Gdy ziemniaki będą miękkie dokładamy fasolę oraz posiekaną kapustę pekińską. Gotujemy jeszcze 5 minut. Na koniec spory kleks śmietany.
- Podajemy udekorowany śmietaną oraz ziołami.

Smacznego:)

Barszcz ukraiński

Dodaj napis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz