wtorek, 25 lutego 2014

Krzywe pączki wiedeńskie

Pączki wiedeńskie lub hiszpańskie z parzonego ciasta w obłędnie słodkiej polewie z cukru pudru. Delikatniejsze niż drożdżowe są miłą odmianą dla pączków z bitą śmietaną. Gorąco polecam, choć niełatwą sztuką nałożenie ich na pergamin, a następnie przeniesienie na rozgrzany tłuszcz. Stąd moje są nierówne, krzywe i dziwne... ale zawsze można powiedzieć, że są homemade i wszystko zostanie wybaczone :)

Krzywe pączki wiedeńskie






250 ml wody
100 g masła
3 łyżki cukru z wanilią
2 łyżki białego cukru
200 g mąki pszennej
1 szkl cukru pudru
1/4 szkl wody
1/4 łyżeczki soku z cytryny
olej do smażenia
pergamin








- Wodę, masło, cukier waniliowy i biały rozpuszczamy w garnku. Kiedy masło stopnieje dodajemy mąkę i energicznymi ruchami mieszamy do uzyskania jednolitej masy, która odchodzi od łyżki i garnka. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie wbijamy po kolei dwa jajka. Każde jajko dokładnie wyrabiamy przed wbiciem kolejnego.
- Pergamin tniemy na kwadraty 10 na 10 centymetrów.
- Ciasto nakładamy do rękawa cukierniczego i hulaj dusza, piekła nie ma. Tradycyjnie pączki są okrągłe, ale wyobraźnia nie zna granic, więc warto trochę poszaleć.
- Olej rozgrzewamy do temperatury 180 C i na wolnym ogniu smażymy pączki. Z pergaminem układamy je do góry nogami,  a następnie zdejmujemy pergamin.
- Odsączamy, upieczone pączki, na papierze i moczymy w lukrze z cukru pudru, wody i soku z cytryny.

Smacznego:)

Krzywe pączki wiedeńskie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz