wtorek, 25 lutego 2014

Pieczone razowe oponki

Tłusty czwarte to bezapelacyjnie święto pączków smażonych na głębokim tłuszczu, ale dla tych, którzy chcą spróbować czegoś słodkiego i do tego liczą kalorie, polecam oponki pieczone w piekarniku. Są delikatne, pyszne, bardzo ładnie wyrastają i można w nich przemycić siemię lniane, pestki słonecznika czy dyni oraz mąkę razową. Z polewą z gorzkiej czekolady będą naprawdę wyśmienite. Czyli tłusty czwartek wcale nie taki tłusty.

Pieczone razowe oponki




250 g mąki pszennej typ 550
250 g mąki pszennej typ 1850
1 kostka drożdży
2 szkl mleka
5 jajek
1/2 szkl cukru brązowego
1/4 szkl cukru białego
garść nasion
100 g masła
100 g gorzkiej czekolady










- Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szkl mleka z łyżką mąki i cukru. 
- Masło roztapiamy i delikatnie studzimy
- Jajka wybijamy i dokładnie mieszamy. Wlewamy do masła i mieszamy do momentu połączenia.
- Mąkę wsypujemy do miski, dolewamy zaczyn, masło z jajkami, resztę mleka, dosypujemy cukier biały i brązowy oraz ziarna. Wyrabiamy na gładkie i jednolite ciasto, które odchodzi od rąk i miski. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość rozwałkowujemy ciasto na grubość 1 cm i wycinamy oponki. Układamy na pergaminie i ponownie pozwalamy im wyrosnąć. 
- Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy. 
- W tym czasie rozpuszczamy gorzką czekoladę z odrobiną mleka. Każdą oponkę smarujemy czekoladą.  Posypujemy ziarnami lub białą, pokruszoną czekoladą. 

Smacznego :)

Pieczone razowe oponki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz