poniedziałek, 24 lutego 2014

Churro z jajkiem i churro bez jajka

Let’s get one thing straight – a churro might taste like a Spanish doughnut and look like a Spanish doughnut, but don’t get it confused, as they are two different desserts. A churro is a churro! Otherwise it’s like calling spaghetti – Italian noodles!
Postawmy sprawę jasno - churro może smakować jak hiszpańskie pączki, może wyglądać, jak hiszpańskie pączki, ale nie dajcie się zmylić, bo to dwa różne desery. Churro to churro. W innym wypadku na spaghetti wołalibyśmy - włoskie kluski.
Chrupiące, ciężkie i bardzo słodkie - kwintesencja tłustego czwartku, choć podawane w Hiszpanii w Nowy Rok. Churro przygotowywane z ciasta parzonego na dwa sposoby. Z jajkiem i bez jajka. Oba sprawdzone i godne polecenia. 
Dziś polecam Churro, jako miłą odmianę dla zwykłych pączków z różaną konfiturą (choć broń Boże nie neguję ich walorów smakowych.)
Churro z jajkiem i churro bez jajka
Przepis z jajkiem
200 g mąki
3 łyżki cukru białego
30 g masła
2 jajka
250 ml wody
cukier puder do posypania

- Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i cukier. Stawiamy na wolnym ogniu i czekamy, aż masło się rozpuści. Zdejmujemy z gazu i wsypujemy mąkę. Energicznie mieszamy, do momentu, w którym ciasto stanie się gładkie, jednolite i bez problemu będzie odchodzić od garnka. Odstawiamy chwilę do przestygnięcia. 
- Po chwili wbijamy do ciasta pierwsze jajko i dokładnie łączymy je z ciastem. Będzie wyglądało, jakbyśmy robili coś nie tak, ale wystarczy chwila cierpliwości i już wszystko będzie dobrze. Następnie dodajemy drugie jajko i również cierpliwie łączymy je z masą. Ważne, aby jajek nie dodawać na raz - będzie o wiele trudniej je wmasować i może coś nie wyjść.
- Rozgrzewamy tłuszcz do temperatury 180 C i rękawem kucharskim z gwiazdkową końcówką wyciskamy churro. Długość dowolna, kształt dowolny. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Jeszcze ciepłe i odsączone z tłuszczu obtaczamy w cukrze pudrze. 


Churro z jajkiem i churro bez jajka







Przepis bez jajka

125 ml mleka
125 ml wody
3 łyżki masła
2 łyżki cukru sól
1/2 łyżeczka cukru waniliowego
200 g mąki pszennej

- Do garnka wlewamy wodę i mleko, dodajemy cukier, sól i masło. Stawiamy na mały ogień. Gdy masło się rozpuści, zdejmujemy z gazu garnek i dodajemy do niego mąkę. Energiczne mieszamy.
- Rozgrzewamy tłuszcz do temperatury 180 C i rękawem kucharskim z gwiazdkową końcówką wyciskamy churro. Długość dowolna, kształt dowolny. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Jeszcze ciepłe i odsączone z tłuszczu obtaczamy w cukrze pudrze. 

Smacznego :)

Churro z jajkiem i churro bez jajka

Churro z jajkiem i churro bez jajka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz