Mięciutkie, delikatne, pełne smaku, z charakterem. Duszone w warzywach, podawane ze świeżą zieloną pietruszką i pieczonym czosnkiem. Żeberka, które wymagają czasu i cierpliwości, ale odpłacają się po stokroć. Danie, które udowadnia, że wolno czasami znaczy lepiej. Żeberka, które są wyjątkowo slow, w każdym tego słowa znaczeniu.
Żeberka z zieloną pietruszką i czosnkiem |
1 kg mięsnych żeberek wieprzowych
2 marchewki
2 cebule
2 duża główka czosnku
1 pietruszka
1 seler
2 pęczki zielonej pietruszki
sól
ziele angielskie
liść laurowy
czarny pieprz
- Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Warzywa obieramy, płuczemy i kroimy na mniejsze części.
- Mięso i warzywa układamy w garnku. Doprawiamy solą, zielem angielskim, liściem laurowym i czarnym pieprzem. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez około 3 godziny.
- Czosnek zawijamy dokładnie folią aluminiową i układamy na suchej patelni. Smażymy przez około 20 minut. Czosnek wyciągamy z folii i wyłuskujemy z łupin. Dodajemy szczyptę grubej soli i rozcieramy.
- Zieloną pietruszkę drobno siekamy. Tuż przed podaniem do zredukowanego płynu z żeberek dokładamy przetarty czosnek i zieloną pietruszkę.
Smacznego:)
Żeberka z zieloną pietruszką i czosnkiem |
Żeberka z zieloną pietruszką i czosnkiem |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz