piątek, 11 kwietnia 2014

Boczek z zielem angielskim i kolendrą

Bardzo prosty w przygotowaniu, nie wymagający jakiejkolwiek wprawy w sztuce kulinarnej, niekłopotliwy, niebanalny, ale zjadliwy. Magiczne połączenie tłuczonego ziela angielskiego i ziaren kolendry pozwala na chwilę zapomnieć o skomplikowanym świecie. Czasami myślę, że nie powinno się tego nazywać przepisem, ot po prostu sposób na dobry kawałek mięsa. 



Boczek z zielem angielskim i kolendrą




500 g boczku wieprzowego
(na ile to możliwe - chudego)
6 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka ziaren kolendry
1/2 łyżeczki soli










- Boczek płuczemy i osuszamy. Kroimy na plastry grubości 3 cm. 
- W moździerzu rozbijamy na pył ziarna ziela angielskiego, kolendry wraz z morską solą. 
- Mieszanką przypraw nacieramy mięso i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 30 minut.

Smacznego:)

Boczek z zielem angielskim i kolendrą

Boczek z zielem angielskim i kolendrą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz