piątek, 11 kwietnia 2014

Sałatka z surimi, groszkiem cukrowym i cytryną

Delikatnie słodka dzięki paluszkom krabowym, kwaśna dzięki cytrynie, świeża dzięki ziołom, krucha za sprawą groszku cukrowego - czegóż więcej trzeba w sałatce. No może trochę konkretu - w tym wydaniu ryż. 


Sałatka z surimi, groszkiem cukrowym i cytryną





250 g białego ryżu
2 opakowania paluszków krabowych
1 puszka kukurydzy
pęczek koperku
pęczek szczypiorku
pęczek zielonej pietruszki
1/2 cytryny
200 g groszku cukrowego
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól
pieprz kolorowy tłuczony








- Ryż gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Następnie studzimy.
- Paluszki kroimy na jednocentymetrowe kawałki.
- Siekamy zioła
- Ostudzony ryż mieszamy z surimi, ziołami, kukurydzą, groszkiem cukrowym, przyprawami, skórką otartą z połowy cytryny i sokiem wyciśniętym z 1/4. Dokładamy majonez i jogurt naturalny, solimy i pieprzymy do smaku.

Smacznego:)

Sałatka z surimi, groszkiem cukrowym i cytryną

Sałatka z surimi, groszkiem cukrowym i cytryną

Sałatka z surimi, groszkiem cukrowym i cytryną

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz