czwartek, 17 kwietnia 2014

Jajka panierowane

Uwielbiam ten sposób podawania jajek. U mnie nie tylko na Wielkanoc, ale przy każdej nadarzającej się okazji. Delikatnie nadzienie z żółtek i pieczarek oraz chrupiąca panierka podkradziona kotletowi schabowemu. Gorąco polecam.


Jajka panierowane





10 jajek ugotowanych na twardo
200g świeżych małych pieczarek
2 dymki
świeżo mielony pieprz sól
klarowane masło
jajko i bułka tarta do panierowania
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
- pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Smażymy na średnim ogniu, doprawiwszy solą i pieprze. Kiedy pieczarki puszczą sok, dokładamy posiekaną drobno dymkę. Smażymy do momentu wyparowania całego soku.
- Ugotowane na twardo jajka obieramy, kroimy na pół i wydrążamy żółtka.
- Ręcznie lub w melakserze siekamy ze sobą żółtka i pieczarki, następnie gotowym farszem nadziewamy jajka. Można z tzw. górka - obiecuję nic podczas smażenia nie wypadnie.
- Nadziane połówki jajek obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na złoty kolor. 
- Oczywiście najlepiej smakują  na ciepło, ale podane na zimno są równie smaczne.
 
Smacznego:)

Jajka panierowane

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz