2 jajka
4 szparagi
4 łyżeczki śmietanki kremówki
2 łyżki masła ziołowego
- szparagi dokładnie płuczemy, osuszamy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i kroimy na 2 cm kawałki. Jeżeli mamy grubsze szparagi pokrójmy je jeszcze w poprzek.
- Dno kokilek smarujemy dokładnie masłem ziołowym. Do każdej kokilki nakładamy sporo szparagów, a następnie wybijamy jajko oraz dolewamy po 2 łyżeczki śmietanki. Solimy do smaku.
- Piekarnik nagrzewamy do temp 220 C. Kokilki wkładamy do foremki ceramicznej i dolewamy wody do połowy wysokości kokilek, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 12-15 minut. Nie należy tego robić na termoobiegu, gdyż wierzch jajek się zetnie, a wnętrze pozostanie surowe.
- Po wyjęciu z piekarnika każdą kokilkę można uzupełnić o 1/4 łyżeczki masła ziołowego.
jajka i szparagi, duet pierwsza klasa :) i do tego to masło!
OdpowiedzUsuńjak tu pięknie i wiosennie!
OdpowiedzUsuń