czwartek, 17 kwietnia 2014

Krokiety nadziewane jajkiem i pieczarkami

Wielkanocne krokiety nie muszą mieć nadziania, które znamy z imienin babci. Jajka gotowane na twardo i pieczarki smażone na maśle świetnie się sprawdzają w zielonych naleśnikach z liśćmi rzodkiewki. Jajka można pokroić w kostkę i połączyć z pieczarkami lub, jak w moim przypadku, przeciąć na pół i obłożyć pieczarkami. W drugim wariancie wyglądają efektowniej po przekrojeniu. 

Krokiety nadziewane jajkiem i pieczarkami





6-7 ugotowanych na twardo jajek
garść liści rzodkiewki
1/2 szkl mleka
1 szkl mąki
1 jajko
sól
400 g świeżych małych pieczarek
2 dymki
świeżo mielony pieprz sól
klarowane masło
jajko i bułka tarta do obtoczenia









- Do blendera wkładamy opłukane liście rzodkiewek i rozdrabniamy je na papkę. Dokładamy mąkę, mleko i jajko. Doprawiamy solą i wyrabiamy gładkie ciasto. Smażymy na średnim ogniu.

- pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Smażymy na średnim ogniu, doprawiwszy solą i pieprze. Kiedy pieczarki puszczą sok, dokładamy posiekaną drobno dymkę. Smażymy do momentu wyparowania całego soku. 

- Na środku naleśnika kładziemy warstwę pieczarek, następnie przekrojone na pół, ugotowane jajko na twardo, zawijamy, obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na złoty kolor.

Smacznego:)

Krokiety nadziewane jajkiem i pieczarkami

Krokiety nadziewane jajkiem i pieczarkami

1 komentarz: