Ciasto drożdżowe wyjątkowo sprawdza się przez całe lato. Babeczki drożdżowe z truskawkami. Niezwykle puszyste, bo wyrośnięte trzy razy, niezbyt słodkie, orzeźwiające dzięki owocom. Nie ma nic lepszego do popołudniowej kawy. Taki deser rodem z lamusa.
2 szkl mąki pszennej
2 jajka
150 ml mleka
120 g mała
50 g świeżych drożdży
1/2 szkl cukru
100 g masła
1 szkl mąki
1/2 szkl cukru
1/2 kg truskawek
- Mleko lekko podgrzewamy, kruszymy do niego drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
- Mąkę przesiewamy, doprawiamy odrobiną soli, resztą cukru.
- Masło roztapiamy i odrobinę studzimy, dokładnie ubijamy z 2 jajkami.
- Do mąki dolewamy zaczyn i masło z jajkami. Wyrabiamy łyżką na w miarę gładką masę i odstawiamy do wyrośnięcia.
- W tym czasie myjemy i kroimy truskawki oraz przygotowujemy z masła, mąki i cukru kruszonkę. W palcach rozcieramy składniki do konsystencji mokrego piasku.
- Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy do foremki na babeczki. Ale pamiętajmy, że każdą z nich napełniamy do 3/4 wysokości, gdyż ciasto jeszcze urośnie.
- Na ciasto układamy pokrojone truskawki i posypujemy kruszonką. Następnie odstawiamy i rozgrzewamy piekarnik do 180 C i pieczemy na termoobiegu przez 20 minut.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz