sobota, 7 czerwca 2014

mint milk shake

Każdy, kto wiem o mnie choć trochę, z całą pewnością wie, że bez mięty nie istnieję.  A od kilku di króluje w moim ogrodzie młoda, pachnąca, świeża i kusząca mięta, nic więc dziwnego, że panowanie objęła również w kuchni. Dziś mint milk shake, czyli wyborne połączenie delikatnych lodów, aksamitnego mleka i cudownej mięty. Nie wymaga wielkiej wprawy, ale przyjemności daje co nie miara. Gorąco polecam w gorące dni. 









100 ml mleka
2 garście świeżej mięty
100 ml lodów śmietankowych








 

- Miętę płuczemy i drobno siekamy. Nie musimy oddzielać łodyg, gdyż później będziemy ją przecedzać i nie będzie ich czuć w końcowym produkcie. Wkładamy do moździerza i ucieramy z odrobiną cukru pudru. Utartą miętę przekładamy do kubka z mlekiem, dokładanie mieszamy i odstawiamy na 40 minut. Po 40 minutach odcedzamy miętę, zachowując mleko. Do mleka dodajemy lody i całość dokładnie blendujemy. Dla uzyskania lepszego efektu wizualnego można dodać odrobinę zielonego barwnika, ale wcale nie uważam, aby było to konieczne. 

Smacznego:)



2 komentarze:

  1. wygląda cudownie! Ja próbowałam już połączenie, mięta+banan również pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki miętowy drink i jestem w raju :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń