wtorek, 2 września 2014

Cydrowe tosty z grzybami

Ciepły. chrupiący chleb, delikatne grzyby i morze sosu serowego na bazie cydru. Grzeszne to danie, ale warte spróbowania.

Cydrowe tosty z grzybami




25 g mozzarelli
25 g ementalera
25 g brie
zielony pieprz marynowany
garść podgrzybków
młoda cebulka
sól
pieprz
100 ml cydru









 
- Do garnka wlewamy cydr i wkładamy pokrojone w kostkę sery. Rozpuszczamy je na wolnym ogniu do momentu połączenia się. Jeżeli nie będą chciały do końca połączyć się z cydrem, nic nie szkodzi. Niech się w nim trochę pomoczą i przejdą jego smakiem. Dokładamy marynowany pieprz.
- Grzyby obieramy kroimy na mniejsze części i smażymy na odrobinie tłuszczu wraz z posiekaną cebulką. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Chleb skrapiamy oliwą. Układamy na nim podsmażone grzyby i wylewamy płynny sos. Jeżeli wciąż jest w nim cydr niepołączony z serami należy go starannie odlać. 
- Pieczemy pod grillem przez około 10 minut. Aż na tostach zrobi się rumiana, serowa skorupka. 

Smacznego:)

Cydrowe tosty z grzybami

Cydrowe tosty z grzybami

5 komentarzy: