poniedziałek, 29 września 2014

Tort marchewkowo gruszkowy z kremem cytrynowym

Jesień powitałam tortem. Niezbyt lekkim, ale za to pełnym korzennych aromatów, na wilgotnych marchewkowo-gruszkowych spodach. Odrobinę lekkości dodał mu krem na bazie serka mascarpone z cytrynową nutą. Orzechy laskowe spotęgowały tylko poczucie, nieuchronnie zbliżających się długich, jesiennych wieczorów. Taki tort to idealne rozwiązanie na wieczór z ulubioną książką, bądź późnowrześniowe przyjęcie w ogrodzie. 


Tort marchewkowo gruszkowy z kremem cytrynowym




1 szkl startej na drobnych oczkach marchewki
1 szkl posiekanych orzechów włoskich
1 duża gruszka
3/4 szkl mąki
1/4 szkl brązowego cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy korzennej
4 jajka
1/2 szkl oleju słonecznikowego
500 g serka mascarpone
4 jajka
1 cytryna
4 łyżki cukru pudru
orzechy włoskie do dekoracji.



- Startą marchewkę mieszamy z posiekanymi orzechami, mąką, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dosypujemy cukier i przyprawę korzenną.
- W drugiej misce mieszamy 4 całe jajka z olejem oraz startą gruszką. Mieszaninę przelewamy do suchych składników i dokładnie ze sobą łączymy.
- Wykładamy na tortownicę o szerokości 20 cm i pieczemy w temp 180 C przez 30-40 minut. Do suchego patyczka. Upieczony spód wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.
- 4 żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dokładamy serka mascarpone. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy otartą skórkę z jednej cytryny i wyciśnięty z niej sok. Tylko robimy to powoli, że masa się nie ścięła.
- Spód kroimy na pół i przekładamy przygotowanym kremem. Wkładamy do lodówki na całą noc.

Smacznego:)

Tort marchewkowo gruszkowy z kremem cytrynowym

Tort marchewkowo gruszkowy z kremem cytrynowym

1 komentarz:

  1. Mmm, to taki zdecydowanie jesienny tort - cięższy, aromatyczny... Musiał smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń