poniedziałek, 27 października 2014

Won - ton przepis na ciasto

Nadzienie do pierożków won-ton może być różnorakie. Jedni wolą wieprzowinę, inny kurczaka, a znam i sympatyków owoców morza. Podstawą jedna jest ciasto. I owszem można tak owe nabyć drogą kupna w sklepie z orientalną żywnością, ale nic nie daje takie satysfakcji jak przygotowanie własnoręcznie potrawy od A do Z. Przepisów na ciasto jest oczywiście kilka. Ja wybieram ten, w którym oprócz mąki pszennej znajdziemy również mąkę ryżową. Sprawia ona, że pierożki są lżejsze, ciasto delikatniejsze i szybkiej się gotuje. 


Won - ton przepis na ciasto





100 g mąki ryżowej
300 g mąki pszennej
300-400 ml bardzo ciepłej wody
sól














- Mąkę ryżową mieszamy z ciepłą wodę. Musimy to zrobić dokładnie, tak aby nie powstały żadne grudki. Mąkę odstawiamy na 25 minut.Doprawiamy solą.
- Do zaczynu z mąki ryżowej przesiewamy mąkę pszenną i wyrabiamy elastyczne, zwięzłe ciasto. Uwaga nie wolno go zbyt długo wyrabiać. Obecność mąki ryżowej powoduje, że ciasto z czasem potrzebuje więcej mąki pszennej, aby związać.
- Wyrobione ciasto odstawiamy na 15 minut pod przykrycie.
- Rozwałkowujemy na bardzo cienkie placki. Należy solidnie podsypać stolnicę mąką, aby ciasto się nie przyklejało. Odklejanie go od blatu wiąże się z powstawaniem dziur i ponownym wyrabianiem.
- Rozwałkowane ciasto kroimy na kwadraty. Nakładamy farsz i sklejamy w trójkąt, a następnie zbieramy razem kąty ostre trójkąta. Coś na kształt naszego uszka.
- Gotujemy w osolonej wodzie przez 5 minut.

Smacznego:)

Won - ton przepis na ciasto

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz