piątek, 21 listopada 2014

Kanapka z miodową wieprzowiną i salsą z czarnej rzepy

Czarna, niepozorna, mało zachęcająca do eksperymentów i konsumpcji. Nieznana, niepamiętana, zepchnięta do roli sałatki. Czarna rzepa do niedawna była dla mnie zagadką, wielką niewiadomą. Nie bardzo miałam ochotę się z nią zmierzyć, ale jeżeli pojawia się wyzwanie, jeżeli ktoś daje impuls, a przede wszystkim szuka inspiracji... temu nie można się oprzeć. Do czarnej rzepy podeszłam łopatoligicznie. Najpierw zasięgnęłam języka, przeczytałam kilkadziesiąt artykułów na temat jej właściwości leczniczych i kilkadziesiąt przepisów na surówkę z czarnej rzepy i jabłek. Nie żebym miała cokolwiek na przeciwko surowce, ale pomyślałam, że takie warzywo ma większy potencja, dość mocno niewykorzystany. Wystarczy tylko kupić rzepę, spróbować i już dalej samo pójdzie. No i poszło. Kolor intensywny, kruczoczarny, a w środku śnieżnobiały, konsystencja kalarepy, smak rzodkiewki - nie można się nie zakochać. Ostra, czasami bardzo ostra. Bardzo zasmakowała mi z miodem, imbirem, limonką, marchewką, w towarzystwie mięs i w propozycja wegetariańskich. Po azjatycku i na włoski sposób. Apel na dziś - kochajcie czarną rzepę - odwdzięczy się wam :)
Dziś pierwsza z wielu moich propozycji. Kanapka z chrupiącym pieczywem, kruchą wiosennie zieloną młodą sałatą rzymską, miodową wieprzowiną oraz salsą z czarnej rzepy, limonki, chilli, jabłka i liści selera naciowego.

Kanapka z miodową wieprzowiną i salsą z czarnej rzepy




1 bagietka
200 g wieprzowiny
1 młoda sałata rzymska
1 marchewka
1 czarna rzepa
1 jabłko
1 limonka
1 łyżka miodu
1 łyżka sosu sojowego
4-5 gałązek z liśćmi selera naciowego
odrobina soli
1 papryczka chilli









- Wieprzowinę dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na bardzo cienkie plasterki. Tak, żeby można było oglądać przez nie świat. Doprawiamy sosem sojowym, skórką otartą z limonki, 1/2 łyżki miodu. Wieprzowinę smażymy na bardzo wysokim ogniu przez kilka minut. Będzie chrupiąca i delikatna.
- Bagietkę przecinamy na pół. Smarujemy odrobiną oliwy i podgrzewamy w piekarniku, aż będzie rumiana i chrupiąca.
- Na jedną połowę bagietki nakładamy sałatę rzymską i marchewkę pokrojoną obieraczką we wstążki.
- Na sałacie układamy usmażoną wieprzowinę.
- Rzepę oraz jabłko obieramy i kroimy w bardzo cienkie słupki. Doprawiamy solą, sokiem z 1/4 limonki i 1/2 łyżeczki miodu. Liście selera siekamy drobno, podobnie jak chilli i dodajemy do salsy. Wszystko razem mieszamy i układamy na wieprzowinie.
- Na czarną rzepę nakładamy drugą połowę bagietki. Spinamy wykałaczkami i kroimy na mniejsze części.

Smacznego  :)

Kanapka z miodową wieprzowiną i salsą z czarnej rzepy

2 komentarze: