piątek, 21 listopada 2014

Ziemniaki smażone z czarną rzepą podawane z domowym aioli

Delikatne ziemniaki i charakterna czarna rzepa. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku ziemniaki, delikatna i krucha czarna rzepa. Czosnek, rozmaryn i domowe aioli. Danie same w sobie lub pyszny dodatek do ryby lub mięsa. Musicie koniecznie spróbować.

Ziemniaki smażone z czarną rzepą




400 g ziemniaków
150 g czarnej rzepy
1 łyżka mąki ryżowej
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
sól

4 żółtka
150 ml oliwy
4 ząbki czosnku
sól
sok z 1/4 cytryny







- Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę 2x2 cm i gotujemy do średniej miękkości.
- Rzepę obieramy i kroimy podobnie jak ziemniaki.
- Rozgrzewamy oliwę, kładziemy na niej rzepę i smażymy około 5 minut. Następnie ziemniaki posypujemy łyżką mąki ryżowej i dokładamy do rzepy. Dokładamy przeciętą na pół główkę czosnku i rozmaryn. Smażymy, aż warzywa będą chrupiące i rumiane.

- Żółtka doprawiamy solą i przeciśniętym czosnkiem. Zaczynamy powoli ubijać i wąskim strumieniem dolewamy oliwę, cały czas miksujemy, a z biegiem czasu zwiększamy strumień oleju. Na koniec dodajemy sok z cytryny.

Smacznego :)



Ziemniaki smażone z czarną rzepą

Ziemniaki smażone z czarną rzepą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz