środa, 5 listopada 2014

Makowiec na kruchym spodzie

Wyrabiania kruchego ciasta nauczyła mnie babcia. Jej kruche ciasto znika ze stołu w mgnieniu oka. Wykorzystałam jej przepis do mojego pierwszego makowca od A do Z. Czego więcej trzeba. Babcine kruche ciasto, domowa masa makowa pachnąca skórką pomarańczową i dużo, dużo lukru.



Makowiec na kruchym spodzie
Masa makowa:

500 g maku
10 łyżek miodu
1/2 szkl orzechów włoskich
1/2 szkl orzechów laskowych
1/2 szkl migdałów
1/2 szkl suszonych moreli
1/4 szkl rodzynek
1/4 szkl skórki pomarańczowej kandyzowanej
150 gram masła
woda do parzenia
woda do gotowania
4 białka

Ciasto:
4 szkl mąki
200 g masła
1 szkl cukru
4 żółtka
4 łyżki śmietany 18 %
4 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa makowa:
- Mak zalewamy na noc wrzątkiem. Odstawiamy pod przykryciem. Wrzątku nalewamy 3 cm ponad powierzchnię maku.
- Na drugi dzień odsączam. Nalewamy świeżej wody i wstawiamy na wolny ogień na około 25 minut. Po tym czasie mak odcedzamy na drobnym sitku przez gazę przez około 2 godziny. Ważne jest, aby w maku nie została woda.
- Następnie odsączony i przestudzony mak trzykrotnie mielimy na najmniejszych oczkach.
- Do zmielonego maku dolewamy roztopione masło i miód. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Bakalie siekamy i dodajemy do masy.
- Masę odstawiamy na kilka godzin, aby składniki połączyły się.
- Białka ubijamy na sztywno i łączymy z masą makową

Ciasto:
- z podanych składników zagniatamy ciasto. Robimy to jak najszybciej, aby za bardzo nie rozpuścić masła. Spowoduje to konieczność dosypywania mąki, a ta z kolei sprawi, że ciasto będzie twarde. 
- Przygotowane ciasto wkładamy na 1 godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i układamy na dnie tortownicy. Następnie nakładamy masę makową i kolejną warstwę kruchego ciasta. Możemy je położyć rozwałkowane, ale możemy mu nadać kształt jaki lubimy - gwiazdki, grudki, szachownica. 

Pieczemy w temperaturze 180 C przez 30 minut. 

Na koniec polewamy sporą ilością lukru.

Smacznego:)

Makowiec na kruchym spodzie

Makowiec na kruchym spodzie

4 komentarze:

  1. Nie przepadam za tradycyjnym makowcem, ale taki chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, podpowiem, że im więcej bakalii tym smaczniejszy :)

      Usuń
  2. tym ciastem wprowadzasz mnie w świąteczny klimat!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę wcześnie, ale świątecznego nastroju nigdy dość :) Niech trwa :)

      Usuń