Wyrabiania kruchego ciasta nauczyła mnie babcia. Jej kruche ciasto znika ze stołu w mgnieniu oka. Wykorzystałam jej przepis do mojego pierwszego makowca od A do Z. Czego więcej trzeba. Babcine kruche ciasto, domowa masa makowa pachnąca skórką pomarańczową i dużo, dużo lukru.
Masa makowa:
500 g maku
10 łyżek miodu
1/2 szkl orzechów włoskich
1/2 szkl orzechów laskowych
1/2 szkl migdałów
1/2 szkl suszonych moreli
1/4 szkl rodzynek
1/4 szkl skórki pomarańczowej kandyzowanej
150 gram masła
woda do parzenia
woda do gotowania
10 łyżek miodu
1/2 szkl orzechów włoskich
1/2 szkl orzechów laskowych
1/2 szkl migdałów
1/2 szkl suszonych moreli
1/4 szkl rodzynek
1/4 szkl skórki pomarańczowej kandyzowanej
150 gram masła
woda do parzenia
woda do gotowania
4 białka
Ciasto:
4 szkl mąki
200 g masła
1 szkl cukru
4 żółtka
4 łyżki śmietany 18 %
4 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa makowa:
- Mak zalewamy na noc wrzątkiem. Odstawiamy pod przykryciem. Wrzątku nalewamy 3 cm ponad powierzchnię maku.
- Na drugi dzień odsączam. Nalewamy świeżej wody i wstawiamy na wolny ogień na około 25 minut. Po tym czasie mak odcedzamy na drobnym sitku przez gazę przez około 2 godziny. Ważne jest, aby w maku nie została woda.
- Następnie odsączony i przestudzony mak trzykrotnie mielimy na najmniejszych oczkach.
- Do zmielonego maku dolewamy roztopione masło i miód. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Bakalie siekamy i dodajemy do masy.
- Na drugi dzień odsączam. Nalewamy świeżej wody i wstawiamy na wolny ogień na około 25 minut. Po tym czasie mak odcedzamy na drobnym sitku przez gazę przez około 2 godziny. Ważne jest, aby w maku nie została woda.
- Następnie odsączony i przestudzony mak trzykrotnie mielimy na najmniejszych oczkach.
- Do zmielonego maku dolewamy roztopione masło i miód. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Bakalie siekamy i dodajemy do masy.
- Masę odstawiamy na kilka godzin, aby składniki połączyły się.
- Białka ubijamy na sztywno i łączymy z masą makową
Ciasto:
- z podanych składników zagniatamy ciasto. Robimy to jak najszybciej, aby za bardzo nie rozpuścić masła. Spowoduje to konieczność dosypywania mąki, a ta z kolei sprawi, że ciasto będzie twarde.
- Przygotowane ciasto wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i układamy na dnie tortownicy. Następnie nakładamy masę makową i kolejną warstwę kruchego ciasta. Możemy je położyć rozwałkowane, ale możemy mu nadać kształt jaki lubimy - gwiazdki, grudki, szachownica.
Pieczemy w temperaturze 180 C przez 30 minut.
Na koniec polewamy sporą ilością lukru.
Nie przepadam za tradycyjnym makowcem, ale taki chętnie bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuńPolecam, podpowiem, że im więcej bakalii tym smaczniejszy :)
Usuńtym ciastem wprowadzasz mnie w świąteczny klimat!
OdpowiedzUsuńTrochę wcześnie, ale świątecznego nastroju nigdy dość :) Niech trwa :)
Usuń