Tort powstał z okazji urodzin mojego męża i specjalnie dla niego. Połączył przyjemne z pożytecznym. Mąż uwielbia cytrusy, a sezon na nie powoli rozkwita. Wykorzystałam samodzielnie przygotowaną skórkę pomarańczową. Biszkopt zawiera skrobię kukurydzianą, dzięki temu jest bardziej zwarty i utrzymuje spory ciężar kremu na bazie mascarpone. A połączenie aksamitnego serka z sokami i skórkami owocowymi .... pychota, no i jeszcze coś dla dorosłych - poncz, przygotowany na bazie spirytusu i soków owocowych.
Ciasto:
5 jajek
1 szkl cukru
Tort cytrusowy |
3/4 szkl mąki pszennej 550
1/4 szkl skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 pomarańcza
Poncz:
1/4 szkl spirytusu
sok z 1/4 cytryny
sok z 1/2 pomarańczy
1 łyżeczka cukru pudru
Kremy:
5 żółtek
8 łyżek cukru
750 g mascarpone
2 cytryny
2 pomarańcze
Dekoracja
1 pomarańcza
1 cytryna
4 łyżki cukru
8 łyżek wody
Ciasto:
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Po ubiciu stopniowo dosypujemy cukier nie przerywając miksowania. Następnie dokładamy po jednym żółtku i cały czas mieszamy. Następnie przesypujemy przez sito mąkę, skropię i proszek do pieczenia. W tym momencie wyłączamy mikser i mąkę wraz z masą jajeczną mieszamy ręcznie, za pomocą łyżki lub szpatułki.
- Ciasto wylewamy do foremki o średnicy 23-25 cm i pieczemy w temperaturze 160 C przez 35 - 40 minut. Bez termoobiegu. Do suchego patyczka.
Poncz:
- Mieszamy spirytus z sokiem wyciśniętym z owoców i cukrem.
Krem:
- Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą, białą masę. Stopniowo dodajemy serki, cały czas mieszając.
- 1/3 masy łączymy ze skórką otartą z jednej pomarańczy, 2/3 masy łączymy z sokiem z cytryny i skórką z niej otartą.
Wystudzony biszkopt dzielimy na trzy płaty. Pierwszy placek nasączamy ponczem i przekładamy kremem pomarańczowym. Drugi spód nakładamy na krem pomarańczowy i również nasączamy ponczem. Na niego nakładamy 1/2 kremu cytrynowego. Następnie nakładamy ostatnią warstwę ciasta. Pozostałą ilością kremu cytrynowego dekorujemy tort.
Jeżeli chcecie do dekoracji użyć cytrusów, możecie je po pokrojeniu zamoczyć w uprzednio przygotowanym syropie cukrowym. Dzięki temu nie zwiędną i nie wyschną.
Smacznego:)
Tort cytrusowy |
Tort cytrusowy |
Może w końcu odważę,się sama zrobić tort:) Przepis nie jest jakoś bardzo skomplikowany, a efekt finalny wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńhttp://zycienienabogato.blogspot.com/
Jak najbardziej polecam ten przepis na pierwszy tort, rzeczywiście nie jest skomplikowany i mam nadzieję, że będzie smakował
Usuń