poniedziałek, 10 listopada 2014

Rogale Św. Marcina

Tradycja jest, tradycja musi być i świecka czy nie świecka, trzeba ją kultywować. Zwłaszcza, że to taka pyszna tradycja. Puszyste i delikatne ciasto, nadzienie z białego maku, lukier i orzechy. Słodko i przyjemnie. Raz do roku można spokojnie pozwolić sobie na taką zachciankę. Ciasto przygotowuje się w sposób prostszy niż to się może wydawać, a nadzienie nie wymaga wielkiego zachodu. Jeszcze tylko odrobina czasu i już mamy pyszne rogale. 


Rogale Św. Marcina

Masa makowa:
200 g białego maku
100 g migdałów bez skórki
150 g orzechów włoskich bez skórki
1/2 szkl cukru pudru
2 łyżki śmietany 18 %
3 łyżki kremówki
3 łyżki skórki pomarańczowej
Ciasto:

125 ml mleka
30 g masła
2 łyżki cukru
25 g świeżych drożdży
1 żółtko
300 g mąki pszennej
100 g schłodzonego masła


Ciasto:

- mleko podgrzewamy z masłem, do momentu, w którym masło się rozpuści. Do ciepłego mleka z masłem dodajemy cukier, drożdże i 4 łyżki mąki, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy przesianą mąkę i żółtka. Dokładanie mieszamy, wykładamy na blat i wyrabiamy do znudzenia (za to właśnie lubię drożdżowe ciasto, bo to ciasto przy którym można się zapomnieć). W razie konieczności podsypujemy mąką. Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt i wirtualnie dzielimy go na 3 części. Na jednej z nich układamy pokrojone w paski masło i zakładamy dwoma pozostałymi częściami. Zlepiamy wszystko dokładnie, aby masło nie wypadło i zaczynamy wałkować na taki sam prostokąt jak poprzednio. Rozwałkowany prostokąt podsypujemy mąką i znów składamy. Postępujemy tak trzy lub cztery raz. Wkładamy ciasto do lodówki na 40 minut i ponownie rozwałkowujemy na prostokąt, zakładamy go i znów rozwałkowujemy, zakładamy i powtarzamy tę czynność kilkakrotnie. Im więcej razy założymy ciasto tym będzie bardziej puszyste. Po ostatnim założeniu odstawiamy ciasto do lodówki na całą noc. 
Masa makowa:

Mak, orzechy i migdały zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie odsądzamy, mielimy trzykrotnie na drobnych oczkach. Dodajemy cukier, śmietanki i skórkę pomarańczową i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około 2 godziny.
Ciasto rozwałkowujemy na okrągło. Okrąg dzielimy po przekątnej na 6 rogali. Każdy z nich wykładamy nadzieniem z maku i zawijamy od najszerszej strony. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
Rogaliki pieczemy w 200 C przez 25 minut bez termoobiegu. Dobrze jest je posmarować jajkiem przed włożeniem do piekarnika.  

Po wyjęciu z piekarnika polewamy lukrem i posypujemy orzechami włoskimi.

Smacznego:)

Rogale Św. Marcina

Rogale Św. Marcina


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz